FKO - Babice n/Sv 2:1 (1:0)

 

Branky:  15. Kocián , 60.  vlastní

 

 

sestava: Kopečný - Šmída, Kykrych, Polášek (44. Kovář, 89. Remuta T.) – Chyba, Kučera,  Vaněk, Hrdina – Ryšavý, Pacek, Kocián (80. Pavlík)

 

Na soupeře z Babic nad Svitavou jsme nastoupili v sestavě, která byla poskládaná na poslední chvíli. Trenér FK Ořechov p. Šimerda zvolil překvapivé rozestavení 3-4-3, které ovšem přineslo důležitý plný bodový zisk, takže se tato taktika ukázala jako správně zvolená. Do utkání jsme vstoupili aktivně, nicméně všechny akce končily pouze před pokutovým územím hostujícího družstva a prakticky jsme nevyužili kvalitní útočnické duo Pacek, Kocián.

V 15. minutě se po vhazování velice dobře uvolnil Ryšavý, poslal vysoký míč do pokutového území na Kociána, který ačkoliv byl střežen bránícím hráčem bravurně a zkušeně zakončil nohejbalovým způsobem do protipohybu brankáře a otevřel tak skóre pro FK Ořechov  1:0 !

Místo, abychom pokračovali v aktivní hře a hráli kombinačně po zemi, nakopávali jsme vysoké míče, které obránci Babic sbírali. Chyběla mezihra a chvílemi soupeř začal náš tým přehrávat, ačkoliv si nevytvořil žádnou vyloženou brankovou příležitost. Z mužstva byla zjevně cítit nervozita a významnost tohoto domácího utkání, ve kterém jsme potřebovali nutně zvítězit, a ta se odrážela z opatrnosti, kdy žádný hráč nechtěl vzít odpovědnost na sebe. 

Ke konci první půle nastala málem pohroma pro náš tým, kdy během jedné minuty se zranili dva naši obránci Kykrych a Polášek. Druhý zmiňovaný si poranil kotník a ještě stejný den navštívil nemocnici, kde „vyfasoval francouzské berle a chodící ortézu. Naštěstí zranění není nijak vážné a Polášek by mohl ještě na konci podzimu nastoupit. V poločasové přestávce jsme čekali, jak na tom bude stoper Kykrych, ale naštěstí se projevil jako tvrdý obránce a i přes bolest, se kterou nastupoval do druhého poločasu, utkání dohrál.

Do druhého poločasu jsme vstoupili nekoncentrovaní a hosté nás opět začali přehrávat. Vytvořili si náznaky šancí, z kterých si vytvořil sérii rohových kopů. Z třetího rohu po pěti minutách se hostům podařilo vyrovnat skóre, kdy nekrytý kapitán hostí vyrovnal hlavou na 1:1 !

V tu dobu to z naším týmem nevypadalo dobře, navíc v 58 minutě tvrdým sestřelen Šmída a musel být s bolestivou grimasou ošetřován mimo hřiště. Naši hráči dřeli a v následující minutě si vybojovali rohový kop. Ten rozehrál dle signálu a instrukcí trenéra Šimerdy Bohdan Ryšavý na přední tyč, míč prodloužil hlavou šikovně Chyba. Míč trefil obránce u přední tyče, který ve zmatku chtěl odkoupnout míč. V tuto chvíli byl ovšem dobře napadán útočníkem Kociánem a tak pod tlakem nastřelil vlastního obránce a jako domino se míč skoro z nulového úhlu odrazil mezi nohami brankáře a od zadní tyče do branky a skóre bylo 2:1 !

Soupeř začal klást odpor a snažil se opět skóre vyrovnat, ale proti bylo bojovné družstvo FK Ořechov.  Během druhého poločasu začalo silně pršet, což mělo za následek, že hra se i zrychlila.

V 78. minutě se z ničeho nic dostal útočník Babic do rychlého brejku po pravé straně, kdy pronikal do pokutového území Ořechova útočník Babic. Obránce Kykrych si velice dobře dostal před útočníka, pokryl si míč. Útočníkovi nezbývalo nic jiného než ho faulovat tím, že ho zatáhl potáhl za rameno, Kykrych v pádu zavadil o nohy útočníka Babic a kupodivu nás všech, rozhodčí odpískal pokutový kop proti našemu družstvu.  Tuto situaci měl jasně před očima asistent rozhodčího, který alibisticky nesignalizoval přestupek hostujícího hráče, který předcházel zákroku, za který byl nařízen pokutový kop.

Rozhodnutí o pokutovém kopu rozčílilo všechny diváky, včetně těch, kteří se nacházeli vedle lavičky domácího družstva. Emoce se ještě více zvedli, potom, co do utkání zcela chybně zasáhl asistent rozhodčího číslo 1, který si zavolal hlavního rozhodčího a nechal vykázat trenéra p. Šimerdy. Rozhodnutí bylo zjevně chybné,  poněvadž hanlivý výrok směrem k rozhodčím neřekl trenér,  avšak divák, stojící vedle lavičky domácího družstva !!!

Během vykazování trenéra takticky vyspělí útočník Kocián znervózňoval exekutora pokutového kopu. Navíc s brankářem Kopečným probírali alternativy, kam asi nervově labilní útočník vystřelí pokutový kop. Kocián tímto chtěl předat zkušenosti, které nasbíral za LeRK Brno,  kde působil jako brankář v celostátních ligových dorosteneckých soutěžích a připsal si také dva druholigové starty jako brankář.

Tento trik se vyplatil ! Brankář Kopečný vystihl směr střely a pokutový kop bravurním zákrokem zneškodnil.

V 80. minutě byl střídán hrdina utkání Kocián, jenž nechal všechny síly na hřišti a tak během střídání ho dokonce chytla křeč a musel být ještě ošetřen na hřišti a opouštěl hřiště za aplausu domácích fanoušků.

Střídání bylo více než taktické. Na poslední minuty přišli na hřiště posily, které se ukázali být jako pravý žolíci (Pavlík a Remuta T.). Oba dva nastoupili na hrotu, kde dokázali podržet míč a pomohli tak týmu udržet vítězství na polovině soupeře. Dokonce T. Remuta byl tak aktivní svým pohybem, že dva hráči Babic dostali žlutou kartu po jeho individuálních akcí. Škoda, že mohl přijít až v 80. minutě a nikoliv o tři minuty dříve. To by ovšem ,,Borec na konec nemohl mít na sobě dres zelené barvy, ve kterých hrál tým Babic. FK Ořechov musel proto zvolit tmavě modrou kombinaci dresů a tak T. Remuta si místo sérii rychlých sprintů dal sprint směrem do kabiny pro dres správné barvy !!

Bylo zvláštní, že posledních sedm minut tým Ořechov dohrál utkání aktivně na půlce soupeře. K tomu značně přispěla dobra mezihra středních záložníků Kučery a Vaňka a take podhrotového hráče Ryšavého.

FK Ořechov svou bojovností získal všechny tři veledůležité body a doufejme že bude v Mokré předvádět stejně pohledný fotbal jako posledních sedm minut, kdy jednoznačně přehrával tým Babic a měl závěr utkání pod kontrolou.

Řekli po utkání :

Jozef Šimerda – trenér FK Ořechov : Jsem velice rád, že jsme utkání zvládli a vyhráli. Děkuji všem hráčům za bojovný výkon. Nejdůležitějším momentem utkání byla chycená penalta brankářem Kopeckým. Také jsem rád, že se prosadil náš žolík R. Kocián. Doufám, že mu střelecká forma, s kterou začal již minulý týden za rezervní tým zůstane i do dalších zápasů.

Vlastimil Kopecký – brankář FK Ořechov : ,,Chtěl bych poděkovat útočníkovi R. Kociánovi, který mi předal své druholigové zkušenosti jako brankář a poradil, jakým směrem bude útočník Babic kopat pokutový kop. I když jsem měl stejný názor, Kocián mě jen utvrdil, že hráč Babic bude střílet pokutový kop na tuto stranu.”

Radek Kocián – útočník FK Ořechov – oceněný fanoušky jako hvězda utkání :  ,,Jsme rád, že jsem konečně mohl nastoupit za A tým a podařilo se mi i skórovat a pomoci tak k naší výhře. Nicméně toto ocenění hráč utkání není tak důležité jako to, že jsme získali všechny tři body. To je hlavně zásluha celého týmu, jenž podal bojovný výkon”, řekl po utkání skromným hlasem Kocián

 

 

agentura REUTERS

FKO - Babice n/Sv 2:1 (1:0)

star

ještě jednou děkuju Radku

Přidat nový příspěvek