FK Ořechov - Sokol Zakřany 2:2 (0:2)

branky: 65. Cihlář Zdeněk, 85. Janošek Jaroslav

ČK: 15. Fiala Lukáš

sestava:

Zich - Slaný, Janošek, Koplík - Chyba, Vala, Vaněk, Fiala, Kališ (46. Hrdlička) - Solomon (30. Cihlář), Staněk

do hry nezasáhli: Kocián, Pacek, Polášek, Ružička

 

O víkendu na Ořechov čekalo třetí kolo a do třetice další nováček, tým Zakřan, který v úvodních kolech překvapil své soupeře a dokázal v obou utkáních zvítězit. Jak domácí tak hosté přistoupili k utkání zodpovědně o čemž svědčili plné lavičky na obou stranách.

Hosté od úvodního hvizdu zaujali defenzivní taktiku a domácím se nedařilo přes dobře zformovanou obranu přejít. Zjevně k tomu chybělo více pohybu, odvahy a agresivity v osobních soubojích. Po úvodní čtvrthodině přišla situace která zásadně ovlivnila další průběh celého utkání. Po nepříliš dobře zahraném trestném kopu  od postraní čáry, který hosté lehce odvrátili se snažil situaci uklidnit dlouhou malou domů z útočné půle Chyba, bohužel však slabou přihrávkou namazal do běhu hostujícímu hráči. Ten přešel i přes mimo vápno vyběhnutého Zicha a postupoval na práznou branku. Následný kontakt mezi hostujícím útočníkem a dobíhajícím Fialou, který se snažil útočníka odstavit od míče, vyhodnotil rozhodčí jako nedovolený a protože k souboji došlo uvnitř pokutového území a Lukáš Fiala byl posledním bránícím hráčem, následovala červená karta a penalta, kterou hostující Šavrňák s jistotou proměnil.

Ledová sprcha pro domácí a voda na mlýn pro dobře bránící hosty, kteří do té doby byly snad třikrát na útočné polovině. Další nepříjemnost nastala po 25. minutách, kdy svalové zranění vyřadilo ze hry domácího Solomona. Zakřany se i proti deseti stále drželi své defenzivní taktiky, ze které se snažili hrozit brejky a několikrát obranu domácích nepříjemně zaměstnali. Domácí se sice párkrát k ohrožení soupeře protlačili ale koncovka akcí neměla potřebnou kvalitu. 

Další šok pro Ořechov přišel v 45. minutě, když si z nenápadné akce navedl hostující záložník míč na prostředek  a utěšenou střelou z 25 m kterou otřel o tyč zvýšil na 2:0 pro hosty. Po rozehrávce ze středového kruhu se pískal konec první půle a domácí měli v poločasové přestávce o čem přemýšlet.

Do druhé půle poslal domácí trenér přeskládanou sestavu. Do hry se dostal na levém beku Hrdlička, Slaný putoval na pravý kraj zálohy a svoje místa si prohodili Staněk s Chybou. Z toho jak se hráči Ořechova začali ve druhé půli nabízet, bylo zřejmé že chtějí nepříznivý stav i přes skutečnost že hrají o jednoho hráče v poli méně zkorigovat. Tlak domácích sílil a během úvodních 20 minut se jim podařilo pomalu vadnoucího soupeře jasně přehrávat, což přineslo i několi dobrých příležitostí. Zasloužené branky se domácí dočkali po povedené akci z pravé strany na jejímž konci stál zcela osamocený Cihlář, který nalil naději do žil nejen spoluhráčům ale i početnému zástupu domácích fandů. Nicméně fakt že v tu chvíli  hrají domácí více než hodinu oslabeni se zákonitě musel v následujících minutách projevit. Snaha o vyrovnání měla za následek hru na riziko a tím pádem i šance hostů. Zejména při té z 75. minuty kdy postupoval útočník Zakřan sám na brankáře domácí golman svoje mužstvo podržel a ponechal tak šanci domácím na závěrečný nápor, který skutečně přišel. Útoky domácích zastavovali hosté  často díky nedovoleným zákrokům, ze kterých pramenili trestné kopy. Ten nejzásadnější se zrodil v 85. min po faulu na Vaňka cca 18 m od branky. O exekuci se po několika nezdařených pokusech Vaňouse postaral Jara Janošek a střelou přes zeď, ve které stálo snad  15 lidí, vymetl šibenici. A nemuselo to být vše a Ořechov mohl mít šanci obrat dokonat úplně. To by však rozhodčí musel najít odvahu zapískat v 90 minutě penaltu za hraní rukou obránce Zakřan v momentě kdy si ho hráč obhazoval a dostal by se tak sám před brankářm do jasné šance. Ruku viděli všichni, dokonce i rozhodčí ale nejasný výklad pravidel jim dává šanci ohnout si verdikt tak že si ho vždy mají možnost obhájit. Bohužel jeden se z tohoto řešení bude vždy cítit ukřivděný.

Hosté se ukázali jako solidní tým který se v soutěži určitě neztratí. Domácím za odhodlání i zlepšenou hru jakou předvedli ve druhé půli kdy hráli 75. minut o deseti a dokázali srovnat dvoubrankové manko, patří velké uznání. Budeme věřit že si toto přenesou i do dalších zápasů.

 

vko